“Help mij het zelf te doen”

-Maria Montessori-

Mijn naam is Jacqueline van den Heiligenberg, directeur van Stichting InfoDeSK. Mijn Dove dochter was de eerste dove persoon die ik mijn leven ontmoette.

Sinds 2006 krijgen bijna alle kinderen in Nederland binnen 9 dagen een gehoortest. Als de test negatief is kom je als ouders in een 8 baan. Je moet in zeer korte tijd beslissingen gaan nemen voor je kind die essentieel zijn voor de rest van zijn of haar leven.

Mijn ervaring is dat de informatie die je krijgt om de juiste beslissingen te nemen erg eenzijdig en onvolledig zijn. De afgelopen jaren is Doofheid iets medisch geworden wat je met geavanceerde technologie kan “fixen”.

Gelukkig was mijn dochter niet te “fixen”. Al op zeer jonge leeftijd liet zij mij zien dat er ook andere mogelijkheden zijn. Zij heeft mij aan de hand meegenomen om voor haar het juiste weg te vinden. Daarin stond een ding centraal: haal de kracht uit wat het kind wel kan in plaats van wat het niet kan en laat het kind daar leidend in zijn.

Om dit te doen moet je als ouders zelf de regie nemen. Maar dit kan alleen als je volledige informatie hebt. Dat je precies weet wat mogelijk is, zodat je zelf kan beslissen wat past bij jou kind. Maar dat is nog niet zo eenvoudig want Doofheid heeft invloed op de hele ontwikkeling van het kind.

Je staat dus als ouders voor een uitdaging en dan is prettig dat je af en toe om raad kan vragen. Dat je ergens terecht kan om te sparren. Niet om de regie uit handen te geven, maar om de teugels nog beter in handen te krijgen. Om ervoor te zorgen dat je het als ouders met je kind samen kan doen!