Ode aan de tolk Nederlandse gebarentaal

Sinds de Corona crisis is er tijdens elke persconferentie een tolk Nederlandse gebarentaal aanwezig. En met verwondering zie ik de positieve reacties over haar inbreng van heel Nederland via de media voorbij komen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben heel blij dat Irma elke keer de persconferentie ook voor mijn dove dochter toegankelijk maakt en gelukkig beschikt mijn dove dochter over voldoende kennis van gebarentaal om de tolk goed te kunnen volgen. Helaas is dat veel minder vanzelfsprekend dan heel Nederland dat zou verwachten. Samen met andere ouders heb ik jaren gevochten om ervoor te zorgen dat mijn dochter toegang kreeg tot de gebarentaal. De enige taal die zij volledig kan volgen.

Dove en slechthorende mensen hebben, ondanks alle geavanceerde apparatuur, maar beperkte toegang tot onze Nederlandse taal. Zowel de gesproken als geschreven taal is maar voor een deel toegankelijk. Daarom is het van het allergrootste belang dat dove en slechthorende kinderen de mogelijkheid krijgen om hun eigen taal, de Nederlandse gebarentaal waar ze honderd procent toegang toe hebben, te kunnen leren. 

Bij deze doe ik, Jacqueline van den Heiligenberg, als directeur van Stichting InfoDeSK een oproep aan de overheid om de Nederlandse gebarentaal te erkennen. Met het erkennen van de gebarentaal kunnen er stappen ondernomen worden dat alle kinderen met een gehoorbeperking en hun ouders de mogelijkheid krijgen om toegang te krijgen tot lessen in de Nederlandse gebarentaal.

De Nederlandse gebarentaal is de taal van de dove en slechthorende medemens en via hen moeten wij als horende ouders en onze dove en slechthorende kinderen de taal aangeboden krijgen. Niet via een instelling of een zorgverzekering. Maar als taal en als basis voor volledige toegankelijk taalontwikkeling. Een horende kind gaat voor zijn taal ook niet naar de dokter, maar krijgt dit via de ouders en school aangeboden. En deze status dient de Nederlandse gebarentaal ook krijgen.

Als we dit nu niet doen is misschien in de toekomst de inzet van een tolk Nederlandse gebarentaal overbodig. De dove en slechthorende mensen  kunnen dan niet alleen het Nederlands niet volgen maar ook de Nederlandse gebarentaal niet meer. Zij zullen dan permanent van volledige toegang tot alle informatie worden uitgesloten.

Dus daarom: Erken de Nederlandse gebarentaal!

Jacqueline

Author Jacqueline

More posts by Jacqueline