Onze Ambassadeurs

Ik ben Arjenne Fakkel. Kunstenaar en kunst- teken- grafiek-docent  en ik heb een klein klusbedrijfje ” klusjes tussen 9 & 3.  Mijn twee kinderen zijn beide geweldig. Ze zijn (zeer waarschijnlijk) doof vanaf hun geboorte. Ze hebben allebei 1 CI gekregen toen zij 2,5 jaar oud waren. Mijn zoon is geboren in 1999 en mijn dochter in 2006. De peutergoep, groep A en 1 op de dovenschool, daarna ingestroomd in het reguliere onderwijs. Een montessorischool in Leiden. Mijn zoon doet de volwassen Havo de Vavo en mijn dochter begint volgend jaar op een middelbare school in Leiden.

Vanaf dag 1 zijn we allemaal gestart met het leren van NGT en wat ben ik hier dankbaar voor. De kinderen, en ik, zijn tweetalig en dat betekend dat ze in de horende wereld en in de dove wereld mee kunnen doen. Optrekken met hun horende vrienden van school, familieleden, genieten van muziek, en lol hebben met dove klasgenootjes, hartsvriendinnen  en vrienden van vroeger tijdens Mutesounds, de leesvertelwedstrijd, een gebarencafe, Sencity en noem maar op.
Doof, slechthorend, horend, alles door elkaar en dat is een waanzinnig rijk gevoel, als alles door elkaar bij ons aan tafel zit, blijft logeren en soms brak aan het ontbijt verschijnt. Je ” leent” elkaars tolken weleens, krijgt een tip over een schrijftolk, ci opladers worden geleend, en tijdens het zwemmen gooit iedereen zijn hoorhulpen in een bak en dan komt het voor dat de ” horende vrienden” in de minderheid zijn en de rollen eens omgedraaid. Ook leuk.
Op school maken beide gebruik van een ngt tolk. Dan is het onderwijs optimaal toegankelijk.
Afgelopen 19 jaar heb ik heel veel zien veranderen mbt doof/ sh kinderen, mijn advies, blijf altijd zelf nadenken en vraag en kijk zoveel als kan om je heen. Neem niets zomaar aan als waarheid. Geniet van je kind ( eren) en investeer veel tijd en energie in ( inhoudelijke) taal en plezier hierin en ga naar musea, maak je kind( eren deelgenoot van alles. Ben je in een restaurant bijvoorbeeld, vraag of je in de keuken mag kijken, leg dingen uit of laat het voelen/ zelf doen. En heb bergen, stapels geduld en liefde. Dan komt het enorm goed.